02
gen.
13

A voltes sobre el marxisme-leninisme i les “noves idees”.

Des de la caiguda de l’URSS, i especialment des de fa uns anys, es ve parlant de noves idees per canviar el món i contrarestar el decadent capitalisme, idees que representen el postmodernisme ideològic i que vindrien a respondre a aquesta urgent necessitat (?) Que hi ha de substituir el “fallit” marxisme amb alguna cosa “nova”. Amb aquest text intentarem donar resposta a aquestes qüestions des d’una perspectiva de classe, des d’una perspectiva marxista-leninista a aquestes “noves” idees, les quals intentarem demostrar que no són noves, i que ja van ser desautoritzades pels marxistes clàssics.

Abans de començar ens agradaria analitzar breument els tipus d’idees i teories socials i com han de sorgir:

“Però hi ha diferents idees i teories socials. Hi ha idees i teories velles, que han complert la seva missió i que serveixen als interessos de forces socials caduques. El seu paper consisteix a frenar el desenvolupament de la societat, la seva marxa progressiva. I hi ha idees i teories noves, avançades, que serveixen als interessos de les forces d’avantguarda de la societat. El paper d’aquestes consisteix en facilitar el desenvolupament de la societat, la seva marxa progressiva, sent la seva importància tant més gran com més gran és l’exactitud amb que responen a les exigències del desenvolupament de la vida material de la societat.

 Les noves idees i teories socials només sorgeixen després que el desenvolupament de la vida material de la societat planteja a aquesta noves tasques. “

Sobre el Materialisme històric i el Materialisme Dialèctic. J.Stalin.

Aquest fragment ens va molt bé per introduir el tema: Unes idees poden ser molt revolucionàries en un moment concret, durant una època històrica i convertir després en idees que sustenten a la reacció. Com a exemple més característic podríem anomenar les idees liberals de la burgesia, que durant el pas del feudalisme al capitalisme van ser revolucionàries, i que posteriorment, quan es va implantar el sistema de producció capitalista, van esdevenir la pedra angular de la reacció. Això succeeix quan les idees que van fer pujar al poder a la burgesia deixen de representar la majoria de sectors de la població, és a dir, quan deixen de ser revolucionàries, entenent per aquest terme el caràcter “transformador” de les mateixes.

Molts dels promotors del socialisme del segle XXI i altres “pensadors” d’altres tendències diuen que el marxisme-leninisme va complir la seva fase històrica, i que igual que el liberalisme va complir el seu paper i ja no té sentit, s’ha convertit en alguna cosa endarrerit i Arcaic. No cal molta imaginació per entendre que aquestes posicions anti marxistes només ajuden al camp de la reacció i de la burgesia ja que el paper revolucionari i transformador del Marxisme Leninisme és cada vegada més acceptat i comprès pels sectors avantatjats del moviment obrer.

Al que nosaltres els contestem de forma ferma i enèrgica: el marxisme-leninisme sorgeix com a ideologia del Partit d’avantguarda de la classe obrera, una teoria que serveix als interessos de les forces d’avantguarda de la societat, adaptada a les exigències del desenvolupament de la vida material de la societat. Per això el marxisme-leninisme segueix vigent, perquè continua servint avui dia a aquesta avantguarda de la societat, segueix responent a les exigències de les que parlàvem abans del desenvolupament de la societat.

A més alguns d’aquests grans utopistes es presenten com a grans pensadors que han fins i tot evolucionat o adaptat el marxisme als temps d’avui, quan en realitat és una bonica caricatura del marxisme què fan, quins són aquests temps d’avui?, Potser ens equivoquem , però potser no vivim en una època de concentració de capitals en cada vegada menys mans?, no vivim un nou repartiment del món per part dels països imperialistes?, i diem “nou” perquè el món ja estava repartit, i per fer-ho ara han de fer guerres de rapinya per robar recursos i expoliar-se uns als altres, no hi ha conflictes entre els blocs imperialistes, entre les pròpies potències imperialistes?, si és la descripció exacta del moment en què vivim, és el que va afirmar Lenin sobre la fase (l’última) del capitalisme en què ens trobem, l’imperialisme, per tant ens trobem amb la mateixa fase històrica, amb les mateixes circumstàncies que van donar les condicions perquè sorgís la teoria Marxista-Leninista. Alguns diran que les coses han canviat a causa de la globalització, li estan posant un altre nom i intentant prostituir els continguts, el que ells anomenen globalització no és més que el procés natural d’agudització de l’imperialisme. Però no partir dels fets materials concrets després d’estudiar-los i conèixer-los, com fan aquests pensadors utopistes, és partir de la base que la força transformadora en la societat són les idees, i com més innovadores, fresques i transgressores siguin, millor i més es vendran. En el seu enorme tergiversació i demagògia, els utopistes, arribats a aquest punt en què són desemmascarats com els xarlatans que en realitat són, usaran els gastats i típics tòpics que, en veritat, som uns rígids i ortodoxos dogmàtics.

Per tant, si ens trobem en la mateixa fase històrica, i el marxisme-leninisme segueix donant les respostes a les circumstàncies que se’ns presenten, com es diu el que fan aquests senyors autoproclamats nous ideòlegs? Es diu, i s’ha anomenat així des de fa dècades, REVISIONISME. Són els mateixos revisionistes de fa 100 anys, defensen les mateixes tesis encara intentin posar cares noves a les seves velles idees, i segueixen complint la seva funció de sapa al moviment comunista. Més aviat es podria parlar, molt al contrari de la tesi que les titlla de “noves idees”, de “noves tàctiques de la burgesia” per portar a terme aquesta tasca de sapa al moviment revolucionari i conscient.

“El fracàs dels utopistes, incloent-hi els populistes, els anarquistes i els socialrevolucionaris, s’explica, entre altres raons, perquè no reconeixien la importància primordial de les condicions de vida material de la societat pel que fa al desenvolupament d’aquesta, i, caient en l’idealisme, s’erigien seva actuació pràctica, no sobre les exigències del desenvolupament de la vida material de la societat, sinó, independentment d’elles i en contra d’elles, sobre “plans ideals” i “projectes universals”, deslligats de la vida real de la societat.

La força i la vitalitat del marxisme-leninisme consisteixen precisament en que pren com a base per a la seva actuació pràctica les exigències del desenvolupament de la vida material de la societat, sense deslligar mai de la vida real d’aquesta. “
 
Sobre el Materialisme històric i el Materialisme Dialèctic. J.Stalin.

Quan aquests “grans i magnànims” ideòlegs parlen del món globalitzat, que el Partit, i per descomptat “la vella idea” de Partit únic, ja no té sentit, d’un “nou” socialisme més democràtic inspirat en Bolívar, que l’important és el moviment, que la classe obrera ja no existeix, i et parlen del precariat, de la massa i de l’imperi, estan basant-se per teoritzar sobre totes aquestes coses, com deia Stalin, en plans ideals, en el que hauria de ser per a ells, sense tenir en compte les circumstàncies materials, el moment històric en què estan vivint. Creuen en projectes universals, com el socialisme del segle XXI que inundarà el món, quan ha substituït la ideologia per consignes populistes i la concepció materialista per la concepció idealista més grollera. Aquests xarlatans l’únic que aconsegueixen és caricaturitzar la veritable essència del marxisme Leninisme, del socialisme científic, al despullar les seves teories de tota anàlisi de la situació concreta.

“L’ànima del marxisme és l’anàlisi concreta de la situació concreta”

Lenin

No aporten res de nou, és més, intenten exportar idees que han fracassat històricament, però ja no en la pràctica, sinó en la teoria, ja que van ser superades a la fi del segle XIX. No donen respostes als problemes de la fase històrica actual, per tant són idees antiquades, disfressades d’una cosa nova, però inservibles per a transformar absolutament res. Com dèiem abans, és per això que només serveixen per frenar el desenvolupament de la societat, com una eina de la reacció per mantenir-se al poder i debilitar i dividir el moviment revolucionari. El que converteix a una classe en revolucionària és que mentre duri la seva etapa històrica, els seus interessos com a classe tenen i han de coincidir amb els interessos generals de la societat, cosa que aquests senyors, amb les seves idees, no fan.

Com molt bé deia Stalin, la força, vitalitat i, nosaltres afegim, actualitat del marxisme-leninisme està en el seu caràcter científic, en què pren com a base per a la seva actuació pràctica les exigències del desenvolupament de la vida material de la societat, sense deslligar mai de la vida real d’aquesta i no en interessos propis i aliens a la classe revolucionària en aquesta època històrica, l’única que porta a les seves entranyes un món nou: el proletariat.

Juan Mesana García.
Enrique Machado Heras.

RECONSTRUCCIÓ COMUNISTA
DESEMBRE 2012

Para leerlo en Castellano: http://blog.reconstruccioncomunista.org/2012/12/normal-0-21-false-false-false-es-x-none_26.html

Anuncis

0 Responses to “A voltes sobre el marxisme-leninisme i les “noves idees”.”  1. Feu un comentari

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s


Contacta amb nosaltres:

colectiurcm@gmail.com

stalin, pravda nº302 (1929)

"Podeu tenir la seguretat, camarades, de que estic disposat a seguir entregant a la causa de la classe obrera, a la causa de la revolució poletària i el comunisme mundial totes les meves energies, tota la meva capacitat, i si fora necessari, tota la meva sanc gota a gota"

Pàgina estatal R*C

R*C Euskal Herria

R*C València

R*c Catalunya

R*C Andalucía

ferratines

Anuncis

%d bloggers like this: